A szakdolgozatod címének megválasztása közel sem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnád. Ennek oka, hogy a munka elején még nem biztos, hogy pontosan tudod, hogy mire fogod majd kihegyezni a választott témád, ezért javaslom, hogy első körben csak munkacímet adj a dolgozatnak, amit majd a végén pontosítasz.

A dolgozat címét sokan keverik a választott témával, pedig a kettő nem szinonímája egymásnak.

A téma egy tág terület, ami csak megjelöli, hogy miről fogsz írni. A konzulensek azért adnak csak témalistát - és válaszhatja ugyanazt egyszerre akár több hallgató is - mert azt szűkítés után, mindenki a választott problémára fókuszálva dolgoza ki, így ugyanaz a téma mindenki tollából egyedi lesz. Tehát szűkíted a témát egy adott problémára, területre, célcsoportra vagy időre, ami alapján már címet is könnyen adsz diplomamunkádnak.

 

Példa:

A konzulens témalistájáról kiválasztod az alábbi témát: Munkanélküliség Magyarországon. Elsőre könnyűnek tűnik, hiszen irodalom van hozzá bőven. A gond csak az, hogy ez akkora és átfogó megjelölése a témának, hogy erről még mindig könyveket lehet írni. Szűkítened kell hát minimum egy intervallumra. Ha tudod, hogy mely időszakaszt akarod vizsgálni, akkor ennél már sokkal jobban behatárolt, ha azt írod, hogy mondjuk Munkanélküliség Magyarországon a rendszerváltozás után. Időben ugyan  már konkrétabb de még mindig túl nagy falat egy szakdolgozathoz, ezért tovább kell szűkítened pl. egy célcsoportra.

A magyarországi diplomás munkanélküliek helyzete a rendszerváltozás után. Ez már egy jó megközelítés és valódi cím de még mindig nem az igazi. A rendszerváltozás óta eltelt 21 év és a munkanélküliség alakulását ezernyi dolog befolyásolta, ezért még specifikusabbá, érdekesebbé és egyben aktuálisabbá kell tenned, esetleg így:

A diplomás munkanélküliség Magyarországon - a hazai gazdaság átalakulása és a munkaerő-piacot érintő felsőoktatási expanzió összefüggései. Ez már megfelelő, mert megtartottad a munkanélküliséget, mint eredeti témát de a gazdaságot munkaerő-piaci szempontból vizsgálod, a felsőoktatási expanzióval való összefüggésben, aminek eredménye a rohamosan emelkedő diplomás munkanélküliek száma, amitől a témád már igazán izgalmas lesz.

Érted már?

A lényeg, hogy a szakdolgozatod címét úgy kell tömören megfogalmaznod, hogy egyértelműen kifejezze annak tartalmat ha ez nem sikerül, akkor alcímmel pontosíthatod. Alcímet azonban csak akkor adj, ha a főcím úgynevezett beszélő cím, vagy nem fedi teljesen a mű tartalmát.

 

További segítséget találsz a blogban, de kereshetsz itt: http://annamegirja.hu vagy itt: info@annamegirja.hu

Szerző: Anna megírja  2011.08.08. 18:31 Szólj hozzá!

Címkék: szakdolgozat címválasztás témaszűkítés

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr683134653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása