A bevezető elsődleges célja, hogy olyan ismereteket közölj az olvasóval, melyek a dolgozatod megértéséhez szükségesek.

A bevezetőnek vannak kötelező és vannak lehetséges illetve változó elemei, hogy ez utóbbiak közül melyik kerüljön bele az iskolánként (szabályzat) változik és függ a konzulensed elvárásaitól is.

 

A kötelező elemek:

A bevezető mutatja be a feldolgozott témát és azt az összefüggésrendszert amelyben a probléma értelmezhetővé válik. A bevezető rész röviden tartalmazzon személyes hangvételű, eligazító jellegű részt a témaválasztás okairól, a dolgozat elkészültének körülményeiről. Itt kell leírnod a dolgozatod célját/céljait és a hipotéziseidet is.

 

Egyéb tárgykörök:

A bevezetőben helyet kaphat a histográfia, az eddigi kutatások rövid összefoglalója. Meg adhatod a témakidolgozás határait azaz leírhatod, hogy hány részre/fejezetre osztod az anyagot és azokban miről tárgyalsz és miről nem. Tartalmazhat még adatokat a tanulmányozott szerzőről/szerzőkról is. A bevezetésben foglalkozhatsz még a metodológiával (kutatsmódszertan) és a metodikával (alkalmazott eljárások, technikák) is, de ezt ne fejtegesd nagyon terjedelmesen, mert bár ezt a részt sok konzulens elvárja, a valódi helye "Az önálló kutatás" részben van. Ott fejtsd ki részletesen. Végül ha úgy érzed (mert még nagyon rövid a beveeztő) akkor beleszőheted a dolgozatkészítés során használt fő források rövid leírását is.

 

Összegezve:

A bevezető rész úgy legyen megírva, hogy aki azt elolvassa, pontosan tudja, hogy miről szól a dolgozatod akkor is, ha azt nem olvassa végig.

És még valami, a bevezetőd legyen minimum egy-két oldalas de soha ne legyen több három-öt oldalnál.

 

Ha egyéb segítségre is szükséged van olvasd a blogot vagy keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

www.annamegirja.hu vagy info@annamegirja.hu

Szerző: Anna megírja  2012.03.25. 13:01 Szólj hozzá!

Címkék: bevezető szakdolgozat szakdolgozatírás szakdolgozat bevezetője segítség szakdolgozatíráshoz bevezető írás

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr824338302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása