Egyre többen panaszkodnak, a konzulensekre. Egyre többen tapasztalják azt, hogy a konzulens tanár nem segíti a munkájukat, nem lendít az írás folyamatán, hanem hátráltatja a munkát.

Az egyik probléma, hogy nem lehet utolérni a konzulenst

Gyakori probléma, hogy a konzulens nem válaszol a levelekre, ha mégis megteszi, akkor heteket kell rá várni, közben pedig megy az idő, közeledik a leadás napja. Több esetet ismerek, amikor a konzulens hanyagsága miatt a szakdolgozatíró nem tudta leadni a dolgozatát, ami fél év csúszást jelent és sokszor nem kevés pénzt is.

Ne juss el idáig!  Ok, de mit tegyek? - kérdezitek sokan.

Először is bármikor jelezheted a TO-n, hogy a konzulensed nem kommunikál, másfelől bármikor le is cserélheted. Ne félj ettől. A konzulens pénzt kap azért, hogy segítse a munkádat, ergo kutya kötelessége válaszolni neked, fogadni téged. Ha nem teszi, akkor keress mást!

Ha megtartanád, mert ilyen-olyan oknál fogva nem akarsz konfrontálódni, akkor fontos, hogy ne csak levelet írj, keresd telefonon, keresd személyesen. Ha egyik formában sem sikerül kommunikálni vele, akkor se add fel. Te csak szorgosan küldd neki a  dolgozatodat ahogy haladsz vele és mindig őrizd meg a levelet. Amennyiben a határidő közeledtével még mindig nem sikerült megbeszélned vele a dolgozatodat, azaz nem látta, akkor nyomtasd ki az összes levelet amit küldtél neki. Írd le azt is, hogy mikor kerested telefonon, személyesen, hány levelet és mikor írtál neki. Ezt is nyomtasd ki, a dolgozatoddal együtt, majd sétálj be a TO-ra és kérd, hogy hivatalosan vegyék át a csomagot.

Na ezek után már nyugodt szívvel leadhatod a dolgozatodat, függetlenül attól, hogy nem volt meg a hivatalos háromszori konzultáció.

A másik probléma, hogy túlbuzgó a konzulens

Némelyik tanárnak semmi nem jó, újabb és újabb ötlettel áll elő, újra és újra átíratja a dolgozatot. Hihető, hogy csupán jó szándékból, na de erre mondom én azt, hogy ha ennyire tetszik neki a téma, akkor írjon ő maga egy tanulmányt! A szakdolgozót meg hagyja érvényesülni. 

Persze itt nem arról van szó, amikor tényleg katasztrófa a dolgozat és az írónak lövése sincs a témáról. Azokról az esetekről beszélek, amikor egy téma iránt érdeklődő szakdolgozó, jól felépítettet dolgozatát veri szét a konzulens újra, újra és újra.

Mit kezdj az ilyen konzulenssel? Vedd fel a kesztyűt!

Állj ki magadért, az elképzeléseidért, a dolgozatodért. Igen, a dolgozatot sokszor már menet közben meg kell védened. Mondj bátran nemet! Ez a dolgozat a tiéd és nem a konzulensé, te írod és nem ő. Udvariasan köszönd meg az ötleteit és mondd neki, hogy meggondolod, figyelembe veszed a munkád során, de ha nagyon ellentétes a te elképzeléseddel, akkor ne építsd be az anyagba. Ha szóba kerül a következő alkalommal, akkor magyarázd el neki, hogy mit és miért írtál, mi volt a célod, mit értél el... pont úgy, mintha már a védésen lennél. Tapasztalatból mondom, hogy a többség meggyőzhető, ha te határozott vagy és kitartasz a saját elképzelésed mellett.

Szerző: Anna megírja  2013.04.30. 23:25 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr754808190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása