Miért kell a jót téma?

Lehet, hogy ezt most még nem érzed, de a szakdolgozatod remek lehetőséget nyújt akár a karrierépítésben is, mert egy jó kutatási téma jól mutat majd az önéletrajzodban is. Amikor még csak egy megoldásra váró hatalmas feladatnak érzed, a szakdolgozatírást valószínűleg az sem jut eszedbe, hogy a munka során nagyon hasznos kapcsolatokra tehetsz szert, ami szintén nagy érték, hiszen a legnagyobb vagyon manapság a kapcsolati tőke. A szakdolgozatod készítése továbbá különböző készségfejlesztésre is alkalmas (pl. problémamegoldás, fókuszálás, kérdésfelvetés, érvelés, a gondolatok logikus felépítésének képessége), melyeket a leendő munkád során (legyen az majd bármi) szintén hasznosítani tudsz. 

Összességében tehát a szakdolgozat elkészítése a tanulmányaid egyik leghasznosabb feladata a jövőd szempontjából és bár ezt sem tudod, minderre a sok utált házi dolgozatírása közben készülsz fel. Fontos tehát, ha van rá módod akkor olyan témát válassz, aminek később is hasznát veszed.

Hogyan válaszd ki a számtalan lehetőség közül a neked valót?

Biztosan volt az évek alatt olyan tantárgy, amit szerettél, amit valamiért érdekesnek találtál, amiről úgy vélted, hogy a későbbiekben még foglalkozni szeretnél vele, esetleg még tanulnád. Szedd elő a régi jegyzeteket, könyveket, dolgozatokat és olvasd át mindet, közben pedig azt figyeld, hogy mi fog meg bennük, mi az, ami még mindig érdekes számodra és szívesen töltenéd vele a következő heteket.

Vedd számításba a tantárgyat tanító tanárt is, ha jóban voltál vele, akkor jó lesz konzulensnek is, azaz könnyű lesz együtt dolgozni vele. Ez fontos!

Gondolj arra is, hogy melyek a szakterület legvitatottabb kérdései, mi éppen a szakma aktualitása, vannak-e új kérdések. Erről érdemes megkérdezned a konzulensed és akár egy szakembert is (ennek nyilván utána kell járnod de érdemes). Arra azonban figyelj, hogy ne legyen túl előremutató a téma, vagy túl nagy újdonság, mert ahhoz nem találsz szakirodalmat, márpedig a jó téma egyik ismérve, hogy van hozzá irodalom.

Ne ess a másik nagy hibába sem, azaz ne válassz olyan témát, ami lerágott csont!

Még valami, óvatosan válassz olyan témák közül is, melyek, saját kutatást igényelnek, mert nem biztos, lesz rá lehetőséged, bár a kutatás sokkal egyszerűbb, mint hinnéd. Ehhez tudok neked segítséget nyújtani, az Így készítsd a kutatási terved című írásommal.

A lényeg!

  1. Hagyj időt magadnak a témaválasztásra (olvass, olvass, olvass, gyűjts információkat, beszélgess, érdeklődj), mert ettől függ a dolgozatod eredményessége.
  2. Csak olyan témát válassz, ami érdekel, amihez kedved van, amivel szívesen foglalkozol és amihez van elegendő és hozzáférhető szakirodalom és amiből a későbbiekben a legtöbbet profitálhatsz.

Ne feledd, hogy a témádtól függ, hogy mennyire lesz sikeres a kész dolgozat!

Ha további segítségre van szükséged (vázlatírás, kutatási terv, forráskutatás, bevezető és absztraktírás, stb.) keress itt: http://www.annamegirja.hu/ vagy itt info@annamegirja.hu

Szerző: Anna megírja  2011.08.10. 18:50 Szólj hozzá!

Címkék: szakdolgozat témaválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr643144233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása