A szakdolgozat egy tudományos írás, ezért teljesen másként kell hozzá állnod, mint a szokásos évközi dolgozatokhoz. Ezt nem hagyhatod az utolsó pillanatra és nem csaphatod össze.

Már csak azért sem, mert legalább háromszor meg is kell beszélned a konzulenssel, ez pedig nem fog menni néhány nap alatt. Csodálkozhatsz, hogy ezt írom, de hozzánk naponta jönnek olyan kéréssel, hogy holnapra kellene egy szakdoga. Csodálkozhatsz, hogy ezt írom, de számtalanszor volt már olyan kérés, hogy holnapra kellene egy szakdoga.

Az egész műveletnek van egy sorrendje, amit az iskola szabályzata tartalmaz és amit jó esetben a szakdolgozati szemináriumon a tanárod is elmond. Sok helyen már egy évvel a leadási határidő előtt címet kell választanod. Nem témát! Ez tehát az első feladat. Találj egy jó témát, olvass utána és ha körvonalazódott, hogy mi lesz az, adj neki egy jó címet. Ez sok esetben kifejezetten nehéz feladat de írtam már nektek külön a témaszűkítésről, címválasztásról.

Szánj rá időt, ne kapkodd el, járj utána, mert ezzel sokat segítesz magadon.

Ezt követően kell kitalálnod, hogy a kutatást hogyan fogod lebonyolítani (a kutatás nem kötelező, de szinte mindenhol elvárják), majd el kell készítened a vázlatot. Erről ír írtam már! A vázlatírás egy olyan lépés a folyamat során, amit tilos kihagyni. Ha nincs vázlatod, egyszerűen nem tudsz írni, mert nincs ami mentén haladhatsz. Ha vázlat nélkül állsz neki, akkor vagy part nélküli lesz az írás, se eleje, se vége, belekapsz ide is, oda is, még ezt is leírom, mert fontos, meg még azt is leírom, és a végén szétfolyik az egész, vagy nagyon rövid, száraz, olvashatatlan lesz az anyag. Ha azonban van vázlatod, az egész munka hatékonyabb. Egyszerűen jobb lesz a dolgozat. A vázlatban már benne kell, hogy legyen a bevezető, amiben tisztázod, hogy miről fog szólni a dolgozat, a fejezet címeknek és a kutatási tervednek. Ez alapvetően nem a konzulensednek kell (bár kötelezően kéri), hanem neked. Mert ha ezt megcsináltad, akkor már a fejedben van a dolgozat, azaz innen már csak írni kell, és hidd el, az a legkevesebb.

Igen, a vázlat a legnagyobb munka. A vázlathoz kell könyvtárba menned, a neten böngészned, olvasnod, jegyzetelned, gondolkodnod, tervezned, szervezned. A többi már megy magától, feltéve, hogy az elmúlt évek során, írtál már néhány kisebb dolgozatot és szereztél némi rutint. És nyilván szereztél. Ez pedig azt feltételezi, hogy tudod magadról, hogy milyen ütemben tudsz haladni. Na ezt kell kikalkulálnod, beleszámolva az egyéb teendőidet és ennyi időt kell adnod magadnak, azaz rászánnod a szakdolgozatod elkészítésére.

Én azt mondom, ha nem akarsz kapkodni, akkor rá kell szánnod 3-4 hónapot, de természetesen intenzív munkával, ennél sokkal rövidebb idő alatt is eltudod készíteni szakdolgozatodat, de akkor nagyon tudatosnak kell lenned.

Sokan tartják feleslegesnek az ütemterv készítését, pedig ez is téged segít. Érdemes határidőket szabnod az egyes munkafázisokra. Az alábbiakban egy nagyon kényelmes tempót mutatok be, ami munka és család mellett is tartható.

1. Témaválasztás,

2. Könyvtár, internet - anyaggyűjtés, olvasás, jegyzetelés

3. Szűkítés, címválasztás.

4. Vázlat írás, a kutatási terv elkészítése,

5. Bevezető megírása.

Ha mindenre csak egy hetet szánsz, akkor ez 5 hét, majd ezt követően kezdődik a 30-40-50-60 oldal megírása. Fontos, hogy mindennap írj, akkor is ha másnap törlöd, nem szabad kiesned a témából.

6. Elméleti rész megírása

7. A kutatás lebonyolítása (kérdőívezés történhet a neten, addig amíg írod az elméletet) és megírása

Ha 1 oldalt írsz mindennap (és az valljuk meg semmi), akkor egy 40 oldalas anyaghoz 40 nap kell (20 nap az elmélethez, 20 nap a kutatáshoz).

8. Formázás, hivatkozások és a tartalomjegyzék, irodalomjegyzék átnézése, tisztázása.

Ez összesen 12 hét, azaz 3 hónap. De újra írom, ez egy nagyon kényelmes tempó

 

Ha úgy döntesz, hogy ránk bízod magad

Évek óta írjuk a dolgozatokat, nekünk nagy tapasztalatunk van, ezért mi néhány nap alatt is megtudunk írni egy szakdolgozatot. Mégsem tesszük. Miért? Mert a jó munkához nekünk is idő kell!!

És azért sem, mert egyszerre több (sok) anyagot írunk, ezért kérlek téged is, ha úgy döntesz, hogy ezt a nagy feladatot idő hiányában inkább ránk bíznád, akkor időben jelentkezz, ne halogasd. Főként azért ne, mert egy-egy szakasz után be kell mutatnod a konzulensnek (emlékszel? három kötelező konzultációd van) és bizony ők nem sietnek, őket nem feszíti a határidő, márpedig ha a konzulens válaszára várunk hetekig, akkor csúszik az ütemterv. Ez igen gyakori, és még egyszer hangsúlyozom, nem te vagy az egyetlen, akinek írunk.

Ha október, novemberi a határidőd, akkor érdemes már nyáron egyeztetned velünk, de legkésőbb szeptemberben, ha december, január a határidő, akkor gyere októberben. A tavasz sűrűbb az ősznél, így a márciusi, áprilisi határidő esetén már javasolt januárban írni nekünk, mert utána mindig eljön az a pont, amikor betelt a naptárunk és nem vállalunk új munkát. Természetesen gyere akkor is, ha már szorít a határidő, mert egy-egy s.o.s. munkát be tudunk vállalni, vagy lendítünk rajtad egy vázlattal, de ha teheted, tényleg jelentkezz időben.

Jó munkát, sok örömöt és kitartást kívánok a munkádhoz!

annamegirja.hu

info@annamegirja.hu

Szerző: Anna megírja  2017.09.12. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: szakdolgozat határidő szakdolgozatírás ütemterv szakdolgozat készítés szakdolgozatíráshoz segítség

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr457259743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása