A szakdolgozatírás első lépéseként, egy vázlatot fog kérni tőled a konzulens. Ennek elkészítése elengedhetelen!

Azért ez az első, mert a vázlatod alapján tud majd a választott tanár a szakdolgozatod tervéről véleményt alkotni és segíteni neked. Ha jól "összerakod", az már fél siker, mert egy logikusan felépített vázlat alapján, könnyen megy az írás.. ha mégsem, akkor rossz a vázlatod.

A jó vázlat három részből áll és nem több, mint 3-5 oldal!

 

1. Bevezető:

Fogalmazd meg a téma fontosságát, aktualitását, majd írd le, hogy mi a dolgozatod célja és mit szeretnél a munka végére elérni. Itt van a helye a témaválasztás indoklásának is. Itt ismertesd röviden a választott kutatási módszert és a hipotéziseidet is (ez kihagyató, mert a "kutatás" fejezetben benne lesz), de ha nem tudsz sokat írni, ezzel növelheted a bevezető terjedelmét.

Trükk: szentelj a bevezetőre különös figyelmet, mert ha jól megírod, ezt az 1-3 oldalt, akkor egy az egyben beillesztheted a szakdolgozatba.

2. Tervezett tartalomjegyzék:

Mivel ez csak egy vázlat, azaz a dolgozatod terve, a tartalomjegyzék is csak egy tervezet, ami írás közben módosulhat és általában módosul is. A vázlatot a szakirodalom átolvasása (nem belemélyülése) után készíted el, elvileg ekkor már fejben összeállt a dolgozat, tudod, hogy mit és hogy szeretnél. Írás közben - ahogy elmélyedsz a szakirodalomban - mégis adódhatnak új ötletek, láthatod más szemszögből a témát vagy megfogalmazódhatnak újabb kérdések, ami természetes, ezért nem baj, ha a dolgozat végére kicsit más lesz a felépítés (azaz változik a tartalomjegyzék), persze megtartva az eredeti célokat és irányvonalat.

A tartalomjegyzet úgy szerkeszd meg, ahogy azt majd a dolgozatban is feltünteted. Szerepeljen benne minden fejezet és alfejezet és abban a rendszerben legyen, ahogy a dolgozatba szánod (ez a legelterjedtebb: 1., 1.1.,1.1.1). Öt számozott címfokozatnál többet (ha csak nagyon nem muszáj), azonban ne alkalmazz, amennyiben mégis, akkor a tartalomban csak eddig tüntesd fel a címkéket.

Trükk: amikor elkezded írni a dolgozatot, másold be a szabályosan címsorozott tartalomjegyzéket a dolgozatba, így ezzel már nincs dolgod, csak írod a megfelelő fejezetcím alá a szöveget, ráadásul így munka közben könnyű keresni, illetve ha ötleted adódik egy-két szóban beírni, de ide másolhatod a netes források linkjeit vagy az adott fejezethez használni kívánt egyébb irodalom szerzőjét, címét, stb.

3. Tervezett irodalomjegyzék:

Ez sem végleges, mert munka közben szinte biztos, hogy tovább fogsz kutatni, ezért ez a lista a dolgozat végére változni fog. Lesz amit törölsz, mert mégsem használtad és lesz amivel bővíteni fogod. A dolgozatban már a "Felhasznált irodalom" kifejezést javaslom használni, mert ez egyértelművé teszi, hogy ezeket fehasználtad, azaz hivatkoztál rájuk az anyagban. Ha már ebben a szakaszban abc sorrendbe teszed és az iskolai követelményeknek megfelelően tünteted fel a tételeket, akkor nagyban megkönnyíted a saját dolgod.

Trükk: ha a lábjegyzetből készíted az irodalomjegyzéket, akkor biztos, hogy semmi nem  marad ki!

Ha további segítségre van szükséged írj nekem: info@annamegirja.hu vagy nézz szét itt: http://annamegirja.hu

Szerző: Anna megírja  2011.08.07. 21:27 komment

Címkék: vázlat vázlatírás

A bejegyzés trackback címe:

https://annamegirja.blog.hu/api/trackback/id/tr383132496
süti beállítások módosítása